Quantcast
Channel: Cercetăşia României
Viewing all 124 articles
Browse latest View live

120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu

$
0
0

Catalina Toderoiu (numele real al Ecaterinei Teodoroiu) s-a nascut la 14 ianuarie 1894, in comuna Vadeni (astazi cartier din Targu Jiu), fiind cel de-al treilea din cei opt copii ai lui Vasile si Elena Toderoiu.
Dupa ce a facut scoala primara si gimnaziul la Vadeni si Targu Jiu, intre 1909 si 1916 a urmat liceul si o scoala de infirmiere in Bucuresti. 
In 1914 s-a inscris ca cercetasa in Cohorta “Pastorul Bucur”, activand sub comanda Arethiei Pitesteanu (viitoarea sotie a prim-ministrului Romaniei - Gheorghe Tatarascu). La acea vreme fetele activau in patrule incadrate in organizatia baietilor, o asociatie a fetelor (Asociatia “Cercetasele Romaniei”) infiintandu-se abia in ianuarie 1930.
In iunie 1916 s-a reintors la Targu Jiu si s-a inscris in cadrul cohortei “Domnul Tudor” din localitate. 

Dupa iesirea Romaniei din neutralitate (august 1916), Ecaterina Teodoroiu a fost repartizata ca infirmiera la spitalul militar din Targu Jiu. 

[cercetase sanitare]

La 14 octombrie 1916 impreuna cu alti cercetasi si cu cativa rezervisti reuseste sa opreasca o unitate germana care forta un pod de peste Jiu, pentru a intra in oras. Ecaterina T. reuseste sa ii mobilizeze pe aparatori, transporta munitie si - dupa mai multe relatari - trage si cu arma, ca un adevarat soldat.

“Fiind in serviciu la spital n-am ştiut cind au plecat ai mei parinti. Am ramas pina in ultimul moment in bataia gloantetor. Fara sa stiu de o prietena de a mea daca a plecat sau nu, am plecat s-o vizitez si s-o intreb de parintii mei. Mergand in directia ce ducea la prietena mea, numai ce vad 4 (patru) soldati germani cum ca intraserä pe podul Jiului ca sa observe unde este trupa noastra romana. Vazandu-i, si cum hainele lor erau altfel decit ale ostasilor nostri, am inteles ca acestia sunt inamici si ca au intrat in Tg. Jiu si fara sa mai intarziez vreo clipa, am strigat: oameni, alergati si puneti mana pe arme si sa luptam, caci inamicul a venit.
Germanii s-au raspandit si au intrat si in gradina publica si vazindu-ma si auzind ca dau alarma, au inceput sa traga zeci de gloante dupã mine. Insa in zadar au tras - nu m-au lovit. Auzindu-ma lumea, au sarit gardurile niste militieni (rezervisti trecuti de varsta combatantilor - n. red.) si trei cercetasi camarazi de ai mei si cu iuteala au putut reusi sa-l alunge pe inamic indarat peste pod; Atunci cei de sus aratati si cu cativa militieni ce-au mai venit, s-au asezat pe marginea Jiului pe dig si trageau in germanii de peste Jiu, care vreau ca sa vina in Tg. Jiu. La aceasta victorie, adica la alungarea lor si la lupta de la dig n-am putut sa fac mai mult decit sa car gloante cu fusta la soldaţii militieni, gardişti şi cercetasi, ca sa tina piept inamicului. Tot aici am scapat viata la trei soldati care, fiind loviti şi ametiti, cazusera in apa Jiului; i-am scos si i-am dus la spital, de unde nu stiu unde i-a dus, la fel şi cu d-l. sub.lt. Popescu Ioan. S-a tinut piept asa pana la ora patru dupa 12 (14 octombrie a.c.) cind a sosit o companie din Reg. 59 inf. care dupa putina lupta la dig a trecut podul si prin apa si a batut cumplit pe inamic care venise foarte multi la pod si aveau si mitraliere. Atunci am vazut luati iar multi prizonieri si lucruri multe de la inamic.”
(fragment despre prima parte a campaniei, insemnari notate in timp ce se afla la spitalul din Iasi)

Acest episod ii atrage renumele de “eroina de la Jiu”. 

Mai departe, Ecaterina Teodoroiu hotaraste sa lupte in prima linie ca voluntar, participa la alte operatiuni militare si este ranita. Va fi internata in spital, si transferata la Iasi in cadrul retragerii din Moldova. 

In martie 1917 primeste "Virtutea Cercetaseasca de Razboi" de aur. Este numita sublocotenent, primeste Virtutea Militara de Razboi, clasa a II-a, fiind decorata personal de regele Ferdinand I.

In aprilie revine pe front, la comanda unui pluton. Pe 22 august 1917, este impuscata de inamic, in timp ce isi imbarbata soldatii cu celebrul indemn “Inainte, baieti, nu va lasati, sunteti cu mine!”

In 1921, ramasitele pamantesti ii sunt mutate la Targu Jiu, fiind transportate cu onoruri militare pe un afet de tun. Cortegiul va strabate si capitala. Din 1936 trupul neinsufetit ii este depus in fata catedralei ortodoxe, intr-un sarcofag monument realizat de sculptora Milita Petrascu.
In anul 1938, din initiativa fostei comandante de cercetase Arethia Pitesteanu Tatarascu, casa parinteasca este transformata in muzeu. Pe parcursul anilor i s-au ridicat statui la Targu Jiu, Slatina si Braila.

Ecaterina Teodoroiu este cinstita si recunoscuta ca o eroina nationala, fiind considerata, inca de cand traia, Jeanne D'Arc a noastra.
Exista un regret, ca prea putina lume cunoaste ca a devenit "Eroina de la Jiu" fiind cercetasa. Imprejurarile dramatice ale razboiului au facut sa fie perceputa ca o eroina voluntara, ajunsa sublocotenent si cazuta cu arma in mana, activitatea ei de cercetasa (1914-1916) cazand pe un plan cu totul secundar. 
Un motiv de reflectie pentru toate asociatiile de cercetasi din Romania, care ar trebui sa se simta responsabile pentru ca Ecaterina Teodoroiu sa fie facuta cunoscuta proprilor membri si apoi publicului general, ca fiind fosta cercetasa. 
Printre fundite colorate, sotroane in sali de clasa sau activitati cercetasesti adevarate in aer liber, sa ne facem timp si pentru reconsiderarea Ecaterinei Teodoroiu!
Reconsiderare care incepe cu o aducere aminte.


[impreuna cu istoricul Dan Berindei, vicepresedintele Academiei Romane, la standul primului razboi mondial de la Expozitia Nationala 100 de ani de cercetasie in Romania]


Alin Dimancescu


surse:
-Marian Mosneagu, Legenda Ecaterinei Teodoroiu, Historia, iunie 2013
-prof. Vasile Carabis, Pe frontul de la Targu Jiu - Pagini din jurnalul Ecaterinei Teodoroiu, Magazin Istoric nr. 8, august 1977 
-Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu, Muzeul Gorjului - Targu Jiu

foto: arhiva Muzeului Militar National "Regele Ferdinand I" Bucuresti, colectia dr. Nicolae Pepene

Virtutea Cercetaseasca de Bronz. Nicolae Decusara.

$
0
0
(recompense)

Virtutea cercetaseasca in varianta interbelica avea 3 clase: bronz, argint si aur.


Cea de bronz se acorda doar cercetasilor (nu si comandantilor sau personalitatilor) pentru o "activitate cercetaseasca deosebita" sau "acte de iscusinta, vitejie sau jertfa de sine in folosul altora".
Ce insemna asta la modul concret? Sa vedem un caz cunoscut.

In anii '30, 8 Iunie era una din cele mai importante sarbatori (Ziua Restauratiei), fiind data la care isi incepuse mandatul regele Carol al II-lea in anul 1930.
Parada din anul 1936 se desfasura pe campul Cotrocenilor (situat pe dealul Cotrocenilor, langa Palat, zona de astazi a fabricii Apaca).
In prezenta regelui si a invitatilor, dupa inceperea oficiala a programului, una din tribunele construite pe un schelet de lemn a cedat. Manifestatia a fost oprita, au fost sute de raniti si zeci de morti. La fata locului s-a instaurat panica, lumea a inceput sa fuga, cei raniti strigau dupa ajutor etc. O relatare extraordinara a unui participant la eveniment puteti sa citi aici*.

In aceasta situatie cu totul speciala, cativa cercetasi au actionat cu sange rece, pentru a transporta ranitii la punctul de prim ajutor.
Comandamentul Centuriei a V-a a transmis presei un comunicat:

"In timpul lucrarilor de salvare a victimelor din tribuna prabusita pe platoul Cotroceni, s'au distins urmatorii cercetasi din Centuria V-a "Ultimul strajer al Capitalei" din cadrul Cohortei IV Verde "Marele Voevod Mihai" repartizati la postul de prim ajutor:
1) Nicolae Decusara, desi isi avea mama si matusa ranita, cu un curaj si devotament vrednic de admirat a continuat a da ajutoare ranitilor, transportandu-i la postul de prim ajutor.
2) Mircea Mihailescu, Octavian Mihailescu, Ion Emil, Marsu Vasile si Popescu Valter, Caldararu Alex, Eugen Doleanu, Paraianu Mihail, toti tineri intre 15 si 17 ani au ajutat la transportarea ranitilor dand dovada de un devotament si o abnegatie mai presus de orice lauda.
S'a mai distins si Comandantul de Centurie Traian Mitroiu, Cohorta Pitesti, care a depus tot curajul sau la ajutorul ranitilor."

 

La scurt timp Nicu Decusara avea sa primeasca Virtutea Cercetaseasca de Bronz.

Modul in care s-a comportat in aceasta situatie nu a fost intamplator. La cei 17 ani ai sai, Nicolae Decusara era un cercetas cu 8 ani vechime, participase deja la doua jamboree (la prima - Sibiu/1932, plecand din Bucuresti pe bicicleta), iar peste numai doua luni urma sa participe la a treia (Brasov).
Destinul sau avea sa fie legat si de reinfiintarea cercetasiei (ca miscare) in anul 1990, cand a facut parte din grupul condus de Alexandru Daia (fostul sau comandant de la Cohorta IV Verde), insufletind tanara generatie si formand cateva promotii de cercetasi in spritul cercetasiei traditionale.


Alin Dimancescu


* din anul 1934 Cercetasia, pastrandu-si structurile, fusese trecuta sub comandamentul Strajii Tarii in cadrul Oficiului pentru Educatia Tineretului din Romania (OETR); existau in paralel cercetasi si strajeri, situatie care va dura pana in ianuarie 1937, cand se desfiinteaza Cercetasia


foto insemn VC de Bronz + articole din presa vremii: colectia Nicu Decusara (prin amabilitatea domnului comandant Nicu Ansusca)


vezi si:

Pedepse. Serviciul de control si supraveghere.

$
0
0

Asociatia “Cercetasii Romaniei” s-a dezvoltat foarte rapid in primii sai ani. Infiintata in mai 1914, asociatia numara in 1916 peste 12.000 de cercetasi. 
Dupa razboi urmeaza o perioada de regres. In 1930, la scurt timp de la trecerea cercetasiei ca directie in cadrul Oficiului National pentru Educatie Fizica (ONEF), avandu-l director pe lt. col. Ulisse Samboteanu, existau 7.024 de cercetasi.
Anii ’30 sunt anii de glorie ai cercetasiei. In 1936 (cu putin timp inainte de desfiintarea cercetasiei) activau 48,000 de cercetasi si 14,000 cercetase.

Activitatea cercetasilor se raporta unei legi si unui legamant. Legea cercetasului contine esenta unui remarcabil cod de etica, aplicabil la nivelul unui copil/tanar in formare. 
Era completata de alte prevederi menite sa aduca elemente de disciplina intr-o organizatie mare, care beneficia de sprijinul institutiilor statului, in frunte cu monarhia, dar si de sustinere si simpatie din partea societatii civile a acelor ani. 
In prima editie tiparita a Carnetul cercetasului, la capitolul Ce trebue sa stie neaparat un cercetas, articolul 13. mentiona: “Sa evite cu desavarsire bauturile alcoolice, fumatul si jocurile de noroc.”
(sursa: Cercetasul, nr. 4, aprilie 1916)

Daca nu doar respectai standardele, dar te si evidentiai in mod deosebit urmau recompensele. Despre o parte din ele am vorbit, vezi 
Virtutea Cercetaseasca (anii 1915-1916) si Virtutea Cercetaseasca de Razboi (1916-1918) si

Daca te abateai de la legea cercetasului, daca nu erai un bun exemplu pentru colegii tai, urmau pedepsele. Erau gandite sa actioneze gradual, sa ofere o sansa pentru indreptare, dar de la un anumit punct insemnau despartirea definitiva de cercetasie:
1. Comunicarea parintilor
2. Notarea in cartea de cercetas (identitate)
3. Eliminarea temporara cu retragerea cartii de cercetas si a pajurei
4. Eliminarea pentru totdeauna 
(sursa: Carnetul Cercetasului, anii ’30)

Comunicari din ziua de 22 Aug. 1916
Eliminati
Imprejurarile in cari se desfasoara activitatea cercetasilor impun a se lua masuri urgente si severe in contra acelor tineri cari calca indatoririle asezate de regulamentele noastre si impuse de principiile unei bune randuieli. De aceea, am fost siliti cu durere sa pedepsim cu eliminarea pe urmatorii cercetasi:
Anghelescu T. Nicolae, cohorta Giurgiu
David Leibu, cohorta “V. Alexandri” Roman
Orenstein Rafail, cohorta “V. Alexandri” Roman
Wolf Bernard, cohorta “V. Alexandri” Roman
Sapariuc Gheorghe, cohorta “V.A. Urechia” Dorohoiu
Din cohorta “Pastorul Bucur”: Lupescu Bernard, Nadler Bernard, Caffe Celibon, Ionescu George-Hamlet, Malot Georges, Marcovici Alexandru, Wexler Willi, Ionescu Eugeniu, Grunberg Artur, Ellenbogen Marcel, Blumenfeld Leonard, Ludwig Petre, Hodora Simeon, Prodan Nicolae, Eskenazi Ionel, Zarafu Artur, Corbulian Mircea.

Profitand de gradul mare de recunoastere pe care cercetasia il avea in randul intregii societati si de respectul pe care uniforma il impunea atat la nivelul cercetasilor, dar mai ales la cel al comandantilor, incep sa apara treptat si cazuri in care fosti cercetasi, fosti comandanti sau impostori purtand uniforma incearca sa obtina anumite avantaje, inclusiv sume de bani in numele cercetasiei.

Informatiuni
Comandantul Marii Legiuni a primit din partea d-lui Const. I. Iliescu, invatator in comuna Balta, judetul Mehedinti o reclamatiune prin care arata ca in ziua de 15 Sept. a sosit in aceasta comuna un individ care s’a dat drept locotenent Valeriu Tarziu, comandant al Centuriei I din sectorul I galben Bucuresti. D-l Iliescu l-a gazduit timp de 3 zile pentru ca la plecare sa-i ceara cu imprumut pentru o zi un trenchcoat nou, cu care numitul a disparut pentru totdeauna.
Atragem din nou atentia domnilor Comandanti si cercetasi si ii rugam sa publice si prin zarele locale, ca sa nu se lase inselati de aparente si sa caute sa se convinga mai intai cu cine au de a face, caci orice commandant si cercetas trebue sa aiba asupra sa legitimatie cu fotografie emisa de Comandamentul Marii Legiuni si pajura cercetaseasca.
(sursa: Cercetasul, nr. 18, octombrie 1931)

Informatiuni
Inspectoratul Jandarmeriei Rurale a dispus printr-un ordin circular general ca sefii tuturor unitatilor de Jandarmi sa dea concurs la cerere comandantilor unitatilor cercetasesti si persoanelor insarcinate cu controlul si supravegherea, pentru descoperirea elementelor cari la adapostul uniformelor cercetasesti comit abuzuri.
(sursa: Cercetasul, nr. 20, decembrie 1931)

Oficiale
Se aduce la cunostiinta tuturor Domnilor comandanti de unitati ca foarte multi asa zisi cercetasi sau din cei cari au activat candva se improvizeaza in trimisi ai Comandamentului sau ai unei unitati si sub diverse pretexte, cer, pe langa gazduire, si bani. Comandamentul Marii Legiuni n’a dat si nu da asemenea delegatiuni nimanui. Acesti tineri sunt excroci si va rugam a-i da imediat pe mana politiei – anuntand si Comandamentul – spre a a aduce cazul la cunostiinta generala. […] 
Cazuri de asemenea natura au fost semnalate si este curios ca sunt foarte multi cercetasi si comandanti cari se lasa usor convinsi de uniforma, in toata aparenta regulamentara, dar cari din nefericire ascunde tineri de rea credinta.
(sursa: Cercetasul, nr. 7, octombrie 1930)

Informatiuni
Cohorta Petru Rares din Braila a trimis in judecata pe tanarul Iscovici Solomon din Braila, care a fost gasit imbracat in cercetas fara a avea dreptul. Tribunalul l’a condamnat la 500 de lei amenda, in conformitate cu art. 60 din Codul Penal.
(sursa: Cercetasul, nr. 7, noiembrie 1930)

Cele de mai sus sunt motivul pentru care in perioada interbelica in cadrul Asociatiei “Cercetasii Romaniei” apare "Serviciul de Control si Supraveghere".


Membrii serviciului purtau insigna din imagine. Erau cei care trebuiau sa depisteze din timp actele de indisciplina sau abuzurile la adapostul uniformei si sa ia, dupa caz, masuri in cadrul asociatiei sau sa colaboreze cu Politia sau Jandarmeria. 
In cadrul asociatiei erau singurii abilitati sa legitimeze cercetasii si comandantii, iar acestia trebuiau sa se prezinte prin cartea de identitate si insigna (pajura), ambele inseriate. Cartea de identitate avea fotografia titularului si era vizata periodic.
Vestea buna pentru cercetasii care astazi nu sunt prieteni cu disciplina si inteleg cercetasia mai mult ca un cadru pentru distractie facila, la adapostul unei uniforme chic, este ca "Serviciul de Control si Supraveghere" nu mai exista. 
Vestea mai putin buna - pentru ceilalti - este ca acel serviciu era parte a unei asociatii puternice, care astazi nu mai exista, unul din mecanismele care facea sa functioneze o organizatie extrem de cunoscuta si respectata, cu zeci de mii de membri si cu un aport major la dezvoltarea societatii romanesti din acei ani.


Alin Dimancescu




vezi si:

Asociatia Cercetasii Muntilor

$
0
0

Asociatia Cercetasii Muntilor este o organizatie cercetaseasca infiintata in anul 1996. Scopul asociatiei este de a oferi copiilor si tinerilor o educatie complementara celei primite in familie si la scoala, prin implicarea acestora in actiuni diverse, cu precadere in cadrul naturii, folosind pedagogia si principiile cercetasesti ale lui Baden-Powell, cunoscute in Romania incepand cu anul 1913.

Obiectivele Cercetasilor Muntilor sunt:
-dezvoltarea caracterului si a personalitatii fiecarui tanar;
-deprinderea de a trai in comunitate si de a lucra in comun;
-educarea unor tineri responsabili, pregatiti sa analizeze situatiile vietii si sa ia decizii -adaptate si realiste;
-trairea idealului crestin.
Activitatile specific cercetasesti sunt completate de cele sociale, de protectia mediului sau cultural-sportive.


Denumirile cercetasilor pe grupele de varsta reflecta caracterul demixtat al organizatiei: 
-intre 8 si 12 ani: baietii sunt numiti lupisori, iar fetele sunt numite pui de lup (ramura galbena)
-intre 12 si 17 ani: adolescentii sunt cercetasi, iar adolescentele sunt cercetase (ramura verde)
-intre 17 si 25 de ani: baietii sunt numiti drumeti, iar fetele calauze (ramura rosie)

Sistemul de progres pe fiecare grupa de varsta este foarte bine pus la punct, cuprinzand etape (noviciat, aspiratie, promisiune, stele, brevete, clase, poteca lunga sau plecarea in drumetie) si cadre simbolice specifice.


Cercetasii Muntilor sunt organizati pe patrule sau echipe (5-8 cercetasi) care formeaza (in cadrul aceleiasi ramuri) trupe sau clanuri. Activitatile dintr-un Centru Local sunt conduse de un Sef de Grup.
Fiecare din cele 6 ramuri de varsta este coordonata de un Comisar National, la varful structurii functionand un Comisar General, consiliat de Asistentul Spiritual National.
Cei peste 300 de membri isi desfasoara activitatea in 6 Centre Locale: Baia Mare, Beclean, Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara si Targul Lapus.

Inca de la infiintare, Asociatia Cercetasii Muntilor a avut activitati in colaborare cu: Scouts Unitaires de France, Association des Guides et Scouts d’Europe, Scouts de Cluses, Asociatia Cercetasilor Crestini din Romania (ASCRO).

Sigla asociatiei: un crin aplicat pe o cruce cu brate egale
Pagina oficiala: cercetasii-muntilor.ro (sursa informatii, foto si logo) 
Alte informatii: pagina facebook

Portret de cercetas

$
0
0

Cartea postala interbelica "Cercetas" a primit un frate mai mare in colectie. Un frumos tablou in ulei, inramat, semnat si datat 1932 (anul Jamboreei nationale de la Sibiu), reprezentand aceeasi tema - portretul unui cercetas.


Cercetasul poarta o camasa militara kaki, cu epoleti si buzunare la piept. Pe cap are o palarie cercetaseasca din fetru, cu panglica din piele si siret de ajustare.
La nodul esarfei rosii este prinsa insigna standard a sfarsitului anilor '20/inceputului anilor '30 - pajura cercetaseasca, varianta de bronz (vezi originalul si replica de vanzare la Magazinul Cercetasilor).

Desi afara ploua urat, primavara a inceput frumos!

Alin Dimancescu

Cercetasii Romani in ziarul "Viitorul" (29 noiembrie 1914)

$
0
0


[transcriere]
Institutiuni nobile
Cercetasii Romani
Foto 1, 2
Principele Carol inconjurat de d-nii ministri si colonel Berindei, la solemnitatea depunerii juramantului cercetasilor romani. La dreapta: Principele Carol primeste raportul unui cercetas.

Cultul Energiei
Ce pot face cercetasii?
In marele razboiu de acuma, unii cercetasi sunt eroi!

Vremea noastra a dovedit mai mult decat ori cand, insemnatatea fortei in lupta dintre popoare si valoarea curajului. Se crede de unii ca cultura artistica, imbogatirea stiintifica a materialului intelectual, oarecum feminiseaza generatiile si creiaza un om cerebral, la care forta fizica joaca un neinsemnat rol.
Acesta credinta este a priori gresita. Omul intelectual nu poate fi util decat are si puterea fizica de a infaptui ceea ce lumina inteligentei lui ii arata ca e bine. 
Sporturile sunt de altfel un exemplu doveditor in sensul ca un neam intelligent nu poate ignora valoarea sanatatei si dezvoltarei fizice.
Dar aceasta deszvoltare fizica este buna nu numai in ea insasi, dar si in scopul ce’l urmareste, deoarece numai sanatatea deplina este compatibila cu entuziasmul, cu generozitatea, cu avantul, cu spiritul de jertfa, cu nobletea altruismului. Bolnavii sau cei slabi sunt totdeauna egoisti si reci!
Pentru a face din omul modern o fiinta puternica fiziceste, pentru a destepta vigoarea in corpurile slabite ale unei generatii prea intelectualiste, s’au creiat in toate tarile din apus cercetasii – cohorta unor eclaireurs sau boy scouts, - cari au ca deviza nobletea sufletului si energia trupului.

La noi institutia sufletului nu dureaza de mult. Primul apel a fost dat printr’o mica brosura semnata G.G. (sa fie un secret ce nu trebuie sa-l destainuim, ca ea e datorita d-lui G. Giurgea, actualul sef de cabinet de la ministerul instructiei?) si in care se arata pe scurt si clar ce se intelege prin boy-scouts si prin miscarea cercetasilor. 

De atunci ideea si-a facut drum, iar serbarea de Duminica de la “Arenele Romane”, la cari au participat atatia mari dregatori – A.S.R. Principele Carol fiind present ca cercetas, - dovedeste cat avant si cat progres a facut cercetasia in tara noastra. 
Din “Legea cercetasului” citita cu atata inima si accent de A.S.R. Principele Carol retinem cateva puncte de catehism:
Cercetasul isi tine totdeauna cuvantul; pentru el cinstea este o mandrie.
Cercetasul este drept; el dispretuieste minciuna, invidia, rautatea si ura.
Cercetasul are spirit de initiativa; el isi ia raspunderea faptelor sale.
Cercetasul stie sa asculte si sa se supue.
Cercetasul este muncitor si economic; el respecta munca si avutul altuia.
Cercetasul este curat in gand, in vorba si fapte; el se ingrijeste de curatenia trupului, de viata igienica, dand sfaturi si ajutoare.
Cercetasul se sileste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar fi ea.
Un alt articol suna:
“Cercetasul este curagios, el este gata sa ajute pe ceilalti aflati in nevoe si primejdie, si incearca sa fie folositor si altora.”

Pot fi realmente cercetasii capabili de acest inalt spirit de jertfa? O dovedeste aceasta multele cazuri de eroism citate. Dar in raboiul actual s’a dovedit cat entusiasm, ce spirit de jertfa au copii crescuti in principiile nouei morale a cercetasilor. Ultimul numar din “Le Journal” primit la noi ne arata cum doi copii au reusit sa descopere si sa captureze o mina flotanta pe coasta engleza intre Aldeburgh si Somawold (?).
Cate dezastre n’au evitat acesti doi cercetasi!
Institutia Boy-scouts-ilor a facut dovada stralucita a utilitatii ei…

Gr. T. 


Viitorul, fondat in 1907, era oficiosul Partidului National Liberal. Interzis dupa preluarea puterii de catre comunisti, publicarea lui a fost reluata in anul 1990.
Pe prima pagina a numarului din 19 Noiembrie 1914 (recent intrat in arhiva), pozitie centrala, la rubrica “Institutiuni Nobile”, apare articolul "Cercetasii Romani - Ce pot face cercetasii?"
(vezi transcrierea completa de mai sus)

Ne aflam la aproape o luna de la moartea regelui Carol I, ctitorul statului modern roman. In vara anului 1914, regele il primise in audienta pe colonelul adjutant Grigore Berindei, care ii prezentase proaspat infiintata Asociatie a “Cercetasilor Romaniei”, in calitate de presedinte al acesteia, obtinand sprijinul total al Casei Regale pentru noua miscare. Alaturi de regele Carol I, la intalnire participasera Principele Ferdinand si Principele Carol.

Primul razboi izbucnise in Europa pe 28 iulie 1914, iar Romania se afla in neutralitate, urmand ca abia in vara lui 1916 sa se alature Aliatilor, impotriva Puterilor Centrale. La data aparitiei acestui numar din Viitorul, Romania era condusa de regele Ferdinand, iar principele Carol fusese desemnat principe mostenitor. Totodata, Principele Carol preluase atributiunile de Comandant al Marii Legiuni a “Cercetasilor Romaniei”, calitate in care sustinea si participa la infiintarea de cohorte si legiuni cercetasesti in toata tara.

Cercetasia era privita de catre Casa Regala, armata, clasa politica si societatea civila a acelor ani nu numai prin prisma caraterului educativ revolutionar (legat de completarea cunostiintelor teoretice cu elemente de pregatire fizica si dezvoltare spirituala), ci si cu sperante legate de rolul pe care ar fi putut sa il aiba in momentul intrarii Romaniei in razboi. 

Alin Dimancescu



vezi si:

Cercetasii traditionali se lanseaza oficial!

$
0
0

Asociatia Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO) si Asociatia “Fratii Dimancescu” va invita sa participati la sarbatorirea a 100 de ani de la infiintarea primei structuri nationale a cercetasiei, Asociatia "Cercetasii Romaniei” (activa intre anii 1914-1936), cu ocazia “Zilelor Muzeului Militar National”, editia 2014 (10-11 mai, intre orele 10:00-14:00).

Pe 10 mai, orele 10:30, cercetasii traditionali sarbatoresc evenimentul in prezenta a doi invitati speciali, descendenti ai celor mai importante personalitati ale cercetasiei noastre, reuniti intr-un simbolic arc peste timp:
-acad. Dan Berindei, presedinte de onoare al Asociatiei Cercetasilor Traditionali din Romania (ACT-RO), nepotul generalului adjutant regal Grigore Berindei, primul presedinte al vechii asociatii
-dl.Dan Dimancescu, consul onorific in Statele Unite (Boston), fiul lui Dimitrie Dimancescu, cel care in toamna anului 1913 a infiintat prima formatiune de cercetasi din Romania la Liceul “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, unde era elev in ultimul an.
Momentul va fi marcat de difuzarea in premiera a unor documentare cercetasesti din fondul Arhivei Nationale de Filme (ANF) si de o prezentare de fotografie document, avand ca tematica infiintarea primei asociatii (1914) si participarea cercetasilor la primul razboi mondial (1916-1918).

(pentru mai multe informatii si programul evenimentului, vizitati pagina cercetasilor traditionali)


Cercetasia de calitate isi valorifica traditiile

$
0
0

Momente de un rar dramatism (sportiv), separate de 100 de ani :-)

-jos: proba de trasul franghiei cu 2 echipe de cercetasi in tabara de la Buzau, 1915 (in curand secvente video)
-sus: echipa micilor cercetasi traditionali fata in fata cu copiii vizitatori - la lansarea oficiala ACT-RO, prilejuita de aniversarea a 100 de ani de la infiintarea Asociatiei Cercetasii Romaniei (12 mai 1914-1936) 



Asociatia Scout Catolica Romana (ASCRO)

$
0
0

In anul 1991 un grup de lideri cercetasi din Italia (membri AGESCI - Asociatia Italiana Catolică a Cercetasilor si Ghizilo - din zona Venetia, in frunte cu Pierpaolo Campostrini) au prezentat in Moldova (incepand cu zona Iasului) cercetasia catolica. In perioada care a urmat au ajutat tinerii si preotii sa se formeze in pedagogia scout si sa organizeze mai multe centre catolice.
Demersurile incepute pe 30.06.1991 s-au finalizat pe 11.11.1991, cand lua fiinta "Asociatia Scout Catolica Romana" (ASCRO), avand ca fondatori 23 de tineri care au semnat procesul verbal, comisia de redactare fiind alcatuita din Paulet Ioan, Roca Gabriela si Iricinschi Alina.

La 29.04.2002 centrele catolice din ASCRO au fost admise fiecare in parte in Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (ONCR). ASCRO a fost admisa ca membru in Conferinta Internationala a Scoutismului Catolic (CICS) pe 5 septembrie 2005. 
In cadrul ONCR, centrele catolice au preluat sistemul de organizare si grupele de varsta (lupisori/7-10 ani, temerari/11-14 ani, exploratori/15-18 ani). 
La inceputul anului 2014 erau inregistrati aprox. 900 de cercetasi catolici, majoritatea centrelor catolice fiind in Moldova si Bucuresti.

Incepand din anul 2013, pentru a apara cu prudenta pedagogica principiul unitatii in diversitate, cercetasii catolici s-au organizat in interiorul ONCR sub coordonarea Conferintei Nationale a Centrelor locale cu Specific Catolic avand 3 responsabili generali, respectiv Mioara Sorina Husanu, Carmen Antal Berbecaru si pr. Alois Hirja, secretar fiind Paula Chelaru.

[participantii la intalnirea Conferintei Nationale a Centrelor locale 
cu Specific Catolic din 18 ianuarie 2004 de la Bacau]

Scopul acestei structuri este de a sustine spiritualitatea, pedagogia si identitatea catolica a cercetasilor de aceasta confesiune. In centrul preocuparilor se afla educarea si formarea cercetasilor, de aceea principala grija liderilor catolici nu este de a elabora evenimente speciale, ci mai ales de a realiza si urmari cu deosebita atentie o educatie a persoanei care sa integreze aspectele complementare in procesul educativ. 

De-a lungul timpului ASCRO a organizat campuri de formare in cooperare cu AGESCI . 
Lumina Pacii de la Betleem este un eveniment cu o mare sustinere din partea cercetasiei catolice, dar este deschis tuturor cercetasilor.

[Lumina Pacii de la Betleem, Iasi, decembrie 2012] 

Cercetasii din centrele catolice au mai participat la jamboree/2011, centenar/2013, Cupa Izvoarelor etc. sau au organizat ScoutIS.

[ScoutIS 5.0, Valea Lupului, 1-3 mai 2014]

Alaturi de voluntariatul amplificat de motivatiile spirituale, grija pentru educatia integrala, simtul constiintei si angajarea categorica in favoarea valorilor, mai sunt si alte caracteristici ale cercetasiei catolice care sunt un rezultat al vietii spirituale: entuziasm, capacitate de slujire si atentie fata de ce-i drept si educativ.


contact ASCRO: 
adresa: Bd. Stefan cel Mare, 26, 700064 - Iasi
Mioara-Sorina Husanu (mioara.husanu@scout.ro, sorimia76@yahoo.it)
Angela Dimisca (dimisca.angela@yahoo.com)


Sub poala de codru verde

$
0
0

Aparuta in anul 1938 la Editura Marvan S.A.R., la un an dupa ce cercetasia fusese desfiintata, lucrarea de fata se constituie in cel mai complet manual editat la noi despre organizarea taberelor cercetasesti/strajeresti.
Cartea este semnata (la modul simbolic) de Teofil Sidorovici (comandantul Strajii Tarii) si de cpt. Marin I. Georgescu (unul dintre comandantii cercetasiei din anii'30, avand la activ si cartea jurnal "Cercetasii Romaniei la Kandresteg si Paris 20 iulie - 23 august 1931 - Insemnari de calatorie").


Spre deosebire de multe alte carti aparute dupa 1937, "Sub poala de codru verde", subintitulata si "Manualul taberelor strajeresti", trateaza aproape exclusiv partea tehnica a strajeriei, care preluase toata metoda de la cercetasie. Aspectele legate de propaganda / cultul personalitatii regelui Carol al II-lea sunt aproape insesizabile in economia informatiilor furnizate.
Insasi bibliografia cartii este cercetaseasca si se bazeaza pe lucrari cercetasesti aparute in tara, dar si in strainatate. Aproape tot ceea ce veti gasi aici fusese aplicat si in anii de glorie ai cercetasiei, marcati de desfasurarea jamboreelor noastre nationale (Piatra Neamt/1930, Sibiu/1932, Mamaia/1934, Brasov/1936).

Alin Dimancescu














Instructie cercetaseasca interbelica

Prima reconstituire istorica a Bataliei de la Podul Jiului

$
0
0

Pe 18 octombrie 2014, a avut loc prima reconstituire istorica a celebrei lupte de la Podul Jiului
Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia “Traditia Militara” (reprezentanta Romaniei in Uniunea Europeana a Asociatiilor Istorico-Militare). Au participat Asociatia Deutsches Freikorps, Asociatia Nationala a Colectionarilor de Arme (ANCA) si Asociatia Cercetasilor Traditionali (ACT-RO).


In memoria Ecaterinei Teodoroiu si a colegilor ei din Cohorta “Domnul Tudor”, cercetasii traditionali au participat la manifestari cu o patrula de la Unitatea “Fratii Dimancescu”, dar si cu prima patrula a nou infiintatului Grup de Initiativa “General Dragalina” din Targu Jiu (anunt facut la eveniment).

La data de 14/27 octombrie 1916, trupe germane din Regimentul 12 Vanatori (Corpul Alpin Bavarez) au incercat sa intre in orasul Targu Jiu. Alarmati de cercetasa Ecaterina Teodoroiu, care a descoperit o patrula inamica in recunoastere, sergentii de strada (denumirea politistilor din acea vreme) impreuna cu populatia civila (rezervisti, femei si cercetasi) au organizat o rezistenta indarjita pana la sosirea armatei.
Este unul din cele mai dramatice episoade ale participarii noastre la primul razboi mondial, cand in mod exceptional, cercetasii au tras si cu arma. 
(pe durata razboiului, cercetasii au participat la misiuni auxiliare, in spatele frontului, vezi Cercetasii Romaniei in Rasboiul cel Mare)

In documentele istorice apare mentionat ca la lupte au participat 4 cercetasi, printre ei si cea care isi va atrage renumele de Eroina de la Jiu. 
La scurt timp, Ecaterina Teodoroiu se va inrola in armata ca voluntar. In martie 1917 va primi Virtutea Cercetaseasca de Razboi (varianta de aur) de la Regele Ferdinand. Aflata in spital la Iasi, Ecaterina Teodoroiu si-a notat despre acea zi urmatoarele:
“Fiind in serviciu la spital n-am stiut cind au plecat ai mei parinti. Am ramas pina in ultimul moment in bataia gloantelor. Fara sa stiu de o prietena de a mea daca a plecat sau nu, am plecat s-o vizitez si s-o intreb de parintii mei. Mergand in directia ce ducea la prietena mea, numai ce vad 4 (patru) soldati germani cum ca intraserä pe podul Jiului ca sa observe unde este trupa noastra romana. Vazandu-i, si cum hainele lor erau altfel decit ale ostasilor nostri, am inteles ca acestia sunt inamici si ca au intrat in Tg. Jiu si fara sa mai intarziez vreo clipa, am strigat: oameni, alergati si puneti mana pe arme si sa luptam, caci inamicul a venit.
Germanii s-au raspandit si au intrat si in gradina publica si vazindu-ma si auzind ca dau alarma, au inceput sa traga zeci de gloante dupã mine. Insa in zadar au tras - nu m-au lovit. Auzindu-ma lumea, au sarit gardurile niste militieni (rezervisti trecuti de varsta combatantilor - n. red.) si trei cercetasi camarazi de ai mei si cu iuteala au putut reusi sa-l alunge pe inamic indarat peste pod; Atunci cei de sus aratati si cu cativa militieni ce-au mai venit, s-au asezat pe marginea Jiului pe dig si trageau in germanii de peste Jiu, care vreau ca sa vina in Tg. Jiu. La aceasta victorie, adica la alungarea lor si la lupta de la dig n-am putut sa fac mai mult decit sa car gloante cu fusta la soldaţii militieni, gardişti şi cercetasi, ca sa tina piept inamicului. Tot aici am scapat viata la trei soldati care, fiind loviti şi ametiti, cazusera in apa Jiului; i-am scos si i-am dus la spital, de unde nu stiu unde i-a dus, la fel şi cu d-l. sub.lt. Popescu Ioan. S-a tinut piept asa pana la ora patru dupa 12 (14 octombrie a.c.) cind a sosit o companie din Reg. 59 inf. care dupa putina lupta la dig a trecut podul si prin apa si a batut cumplit pe inamic care venise foarte multi la pod si aveau si mitraliere. Atunci am vazut luati iar multi prizonieri si lucruri multe de la inamic.”
(pentru mai multe informatii vezi 120 de ani de la nasterea Ecaterinei Teodoroiu)

foto document: Ecaterina Teodoroiu in uniforma de cercetasa




Alin Dimancescu

Sistemul de progres al cercetasilor interbelici

$
0
0

Cercetasia a pornit avand ca sursa de inspiratie armata (uniforma, structuri ierarhice, comandanti, disciplina), dar a fost inca din primul moment o scoala in aer liber, o completare a educatiei primite in sistemul de invatamant clasic.

Carnetul cercetasului (editie folosita intre anii 1930-1936) prezinta cunostiintele pe care un aspirant trebuie sa le aiba pentru a depune legamantul si, mai departe, ce trebuia sa stie un cercetas la examenele de clasa a II-a si clasa I.
Este vorba practic de un sistem de progres care porneste de la cerinte minimale (legate mai mult de partea de organizare), pentru a se dezvolta cu baremuri de aptitudini si cunostiinte pe cele trei coordonate: 
-> trup (aptitudini fizice, indemanare, elemente de jocuri sportive, jocuri cercetasesti, prim ajutor, igiena)
-> minte (organizare, spirit de observatie, orientare, topo, semnalizare, campare, supravietuire, cunostiinte despre mediu)
-> suflet (civism, patriotism, fapte bune, caracter/vointa)

Implicit, acest sistem de progres ne ofera o imagine clara a programei cercetasesti din acei ani.


Este de remarcat ca pentru a se prezenta la examenul pentru clasa I, cercetasul trebuia sa fi pregatit personal un alt cercetas pentru cel de clasa a II-a.

Vechimea in cercetasie nu era un criteriu de progres, ci o conditie pentru a nu accede mai repede decat trebuie la o etapa superioara (intervale minime de promovare), dar trebuia insotita de experienta - participari in tabere sau jamboree.
In schimb, pentru a sustine examinarea la clasa I, trebuia sa nu fi stat mai mult de 3 ani pe nivelul inferior.

Activitatile legate de pregatirea fizica respectau recomandarile Oficiului National pentru Educatie Fizica, cercetasia functionand ca directie in cadrul ONEF incepand cu anul 1928, sub comanda lt.col. Ulisse Samboteanu.
Astfel, cercetasia era sprijinita in mod direct de statul roman, in cadrul unui plan coerent de dezvoltare a resursei de tineret.


Alin Dimancescu

Inceputurile cercetasiei in lume si legatura cu armata

$
0
0

Generalul Robert Baden-Powell (1857-1941) a servit in armata imperială britanica. A inceput serviciul ca locotenent in Regimentul 13 Husari (formatiune de cavalerie cu traditie in misiuni de recunoastere si de hartuire a inamicului).

In anul 1899, in cadrul celui de al Doilea Razboi al Burilor, participa la celebra aparare a Mafeking-ului (oras din Africa de Sud). Colonelul Baden-Powell, aflat in fruntea unor forţe net inferioare numeric, rezistă asediului, organizând diversiuni. Exploateaza, printre altele, activitatea unui corp de cadeti (baieti intre 12 si 15 ani). 

[foto 1]

Acestia vor fi folositi ca infirmieri si curieri, dar si in obtinerea de informatii.*     
Colonelul, devenit erou, este avansat la gradul de general maior si corpul de cadeti ii devine sursa de inspiratie.

[foto 2]
  
In vara lui 1907, tabara de pe Brownsea Island se constituie in momentul de nastere al cercetasiei. 


[foto 3, 4]

Un an mai tarziu, Baden-Powell publica celebra “Scouting for Boys” (Cercetasia pentru baieti - trad.), lucrare care reformuleaza pe coordonatele civile ale nou apărutei miscari alte carti mai vechi, pe care le scrisese pentru cercetasii militari.

[foto 5, 6]

Incepand cu anul 1908 putem sa vorbim pe langa 
cercetasia militara - specialitatea/arma cunoscuta si sub denumiri alternative de “recunoastere”, "cercetare" si/sau “diversiune”
si de cercetasie (scouting) (civila), care va evolua in cea mai frumoasa, democratica si numeroasa miscare pentru copii si tineret din intreaga lume. O metoda de educatie non-formala care va prelua de la armata: juramantul si cadre de ceremonial, elemente de uniforma, modul de organizare ierarhic, denumiri ale tipurilor de formatiuni, disciplina si autoritatea comandantilor.
O miscare care in primele decenii de dupa 1908 (in Romania incepand cu anul 1913) va beneficia de sprijinul decisiv al cadrelor din armata pentru dezvoltarea structurilor sale.

[foto 7]


Alin Dimancescu



extras din articolul "100 de ani de cercetasie in Romania - contributia ofiterilor romani la organizarea miscarii", revista DOCUMENT - Buletinul Arhivelor Militare Romane, nr.1 / 2013

surse foto: 
1, 2, 3, 4, 6:  wikipedia 
5: NZMUSEUMS
7: fratii-dimancescu.ro


* nota: Pe parcursul primului razboi mondial, cercetasii din tarile Antantei au indeplinit misiuni similare
vezi si: Cercetasii Romaniei in Razboiul cel Mare


Asociatia "Cercetasii Romaniei" (1914-1936)

$
0
0

Principalele repere cronologice si statutele asociatiei:

1913 - introducerea cercetasiei in Romania 
-prima informare despre cercetasie: prof. Gh. M. Murgoci
-prima brosura despre cercetasie: prof. Gabriel Giurgea
-prima conferinta despre cercetasia: prof. Vladimir Ghidionescu

12 mai 1914 - infiintarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” in subordinea Ministerului Instructiunii Publice
-comandantul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei: Principele Carol

(click pe coperta pentru vizualizare)

1915– recunoasterea oficiala ca persoana morala, avand drept scop “educatia morala si fizica a tineretului” 
lege adoptata de catre Senat (20 decembrie 1914) si Camera Deputatilor (21 februarie 1915), decretul fiind publicat in Monitorul Oficial pe 9 aprilie 1915.



(500 de cercetasi cazuti in razboi)

1920– participarea unei delegatii la prima jamboree internationmala (Londra/UK)

1922– a doua conferinta cercetaseasca internationala (Paris) si participarea unei delegatii a Asociatiei “Cercetasii Romaniei” ca membru fondator al World Organisation of  the Scout Movement (WOSM)

1924-1928– functionarea asociatiei in cadrul Fundatiei “Principele Carol”
-directorul cercetasiei: prof. Constantin Nedelcu

1928-1934– functionarea cercetasiei ca directie in cadrul Oficiul National pentru Educatie Fizica (ONEF)
-se adopta un nou statut (vezi mai jos)
-ajutorul comandantului Marii Legiuni: gen. Ion Manolescu, inspector sef ONEF
-directorul cercetasiei: col. Ulisse Samboteanu
-comandantul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei: Principele Nicolae (1928-1932), Regele Carol al II-lea (1932-1936)

(click pe coperta pentru vizualizare)

1930– al treilea congres cercetasesc

1930-1936 – jamboreele nationale (Piatra Neamt, Sibiu, Mamaia, Brasov)

1931– participarea undei delegatii la prima jamboree internationala a roverilor (Kandersteg, Elvetia) (pe 22 februarie - in premiera video de arhiva cu delegatia romana si lord Robert Baden-Powell!)

1934-1936 – asociatia functioneaza in cadrul Oficiului pentru Educatia Tineretului Roman (OETR), sub comandamentul “Strajii Tarii”

1936– Asociatiile “Cercetasii Romaniei” si “Cercetasele Romaniei” sunt reunite in “Cercetasia Romaniei”, sub inaltul patronaj al Regelui Carol al II-lea, commandant suprem

24 ianuarie 1937 – decret regal pentru desfiintarea cercetasiei
“Straja Tarii” devine singura asociatie pentru educarea copiilor si tinerilor, cu participare obligatorie


Alin Dimancescu



preambul la postarile viitoare

In ianuarie 1990 un grup de fosti cercetasi si cercetase (coordonat de prof. Alexandru Daia - comandant in perioada interbelica) a pornit demersurile pentru reinfiintarea cercetasiei, ca miscare. Pe 08.06.1990 obtinea personalitate juridica Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase, devenita ulterior Asociatia Cercetasii Romaniei (ACR) (15.06.1992).

Pe 20.06.1990, la initiativa lui Alexandru Nestorescu Maldiny (pictor roman, emigrat in Canada inainte de 1989), un grup format in majoritate din fosti activisti de pionieri si UTC infiinta Asociatia Cercetasilor din Romania (ACER), devenita ulterior Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (ONCR) (17.11.1993).

Ambele asociatii au sustinut nu doar ca sunt continuatoarele la nivel de principii ale Asociatiei Cercetasii Romaniei (1914-1936), ci chiar vechea asociatie, reinfiintata. 

Vom parcurge momentele principale din anii 1990-2002, insotite in premiera de documente (statute, hotarari judecatoresti, extrase din procese verbale de sedinta, rapoarte, marturii etc.).


Asociatia “Cercetasii din Rasboiul 1916-1919”

$
0
0

Participarea cercetasilor la primul razboi mondial a determinat infiintarea unei variante de razboi a celei mai inalte distinctii cercetasesti - Virtutea Cercetaseasca de Razboi– care rasplatea contributiile deosebite (obtinuta si de Ecaterina Teodoroiu in urma celebrei batalii de la Podul Jiului).

Cercetasilor sau celor care au fost cercetasi si ulterior s-au inrolat li s-a recunoscut statutul de participanti la luptele din primul razboi mondial (1916-1918) si de la interventia anticomunistă a armatei romane in Ungaria (1919) prin acordarea de distinctii militare sau civile care faceau referire la aceasta calitate (ex: Meritul Sanitar acordat unui "fost cercetas in rasboiul 1916-1919") .

In perioada interbelica s-a pus problema recunoasterii cu caracter general a participarii cercetasilor la evenimentele de mai sus prin crearea unei asociatii disticte, care sa militeze “pentru drepturile ce se cuvin eroilor si pentru in deplinirea aspiratiunilor sufletesti necesare progresului tarii”.

Astfel, pe 18 iulie 1928 se constituia Asociatia “Cercetasii din Rasboiul 1916-1919”, care obtinea personalitate juridica la 25 octombrie si se inscria in registrul special al persoanelor juridice la 5 noiembrie 1928.
Primul presedinte al asociatie era col. adj. regal Grigore Berindei (fostul presedinte la infiintare al Asociatiei “Cercetasii Romaniei” in 1914). Sediul asociatiei era in Bucuresti, strada Brezoianu, nr.10.




In timpul domniei regelui Carol al II-lea asociatia are initiativa emiterii unei "insigne de rasboiu a cercetasilor" (+ varianta in miniatura), care se va acorda prin Ministerul Apararii Nationale.

Asociatia este si tema unei serii de timbre fiscale cu 3 valori (1, 2 si 5 lei) (vezi mai sus).

Dupa 1940 insigna apare cu monograma regelui Mihai.


Dupa desfiintarea cercetasiei prin decret regal la inceputul anului 1937, asociatia a continuat sa functioneze in ultimii ani ai domniei lui Carol al II-lea, pe timpul razboiului, dar si in anii de dupa, ca o asociatie de veterani de razboi, fiind desfiintata abia dupa 1948. Ultimul sediu a fost in Bucuresti, strada Orlando, nr.5.

De acesti ultimi ani se leaga o a treia versiune a insignei (este cunoscuta numai varianta in miniatura), in care monograma si coroana regala de pe capul pajurei nu mai apar, la fel si mentiunea anilor (1916-1919)(2). Sunt prezente initialele RPR (Republica Populara Romana / 30 decembrie 1947-21 august 1965).


Fostii cercetasi si membri ai Asociatiei  “Cercetasii din Rasboiul 1916-1919” au continuat sa se intalnesca informal in timpul regimului comunist, comemorandu-si eroii cazuti in primul razboi sau pe cei ce nu mai raspundeau la apel.

In ianuarie 1990, un grup de fosti cercetasi si cercetase (coordonat de prof. Alexandru Daia - comandant in perioada interbelica) a pornit demersurile pentru reinfiintarea cercetasiei, ca miscare. Pe 08.06.1990 obtinea personalitate juridica Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase, devenita ulterior Asociatia Cercetasii Romaniei (ACR) (15.06.1992).
Aceasta asociatie va prelua o parte din obiectivele Asociatiei  “Cercetasii din Rasboiul 1916-1919”.

Alin Dimancescu


Note: 
1. incepand cu anul 1932 (la doi ani de la inceputul domniei) asociatia este trecuta sub Inaltul Patronaj al Regelui Carol al II-lea (vezi coperta statutului, intr-o editie tiparita dupa aceasta data).
2. anul 1919 facea trimitere directa la campania din Ungaria, omisa in perioada regimului comunist din istoria oficiala a Romaniei pentru motivul ca armata romana a contribuit decisiv la inabusirea celui de al doilea regim socialist din lume (dupa cel instaurat in Rusia in 1917).


statut si foto: colectiile Iulian Lipovanu, Alin Dimancescu, Richard Balko
+ okazii.ro, ebay.com, delcampe.net, worldwar2.ro

Asociatia "Cercetasii Romani Uniti"

$
0
0

Asociatia " Cercetasii Romani Uniti" a luat fiinta pe 29 ianuarie 2007, avand ca membri fondatori pe ing. Felix Negrea, Preot Iuliu -Vasile Munteanu, ec. Valeriu Domuta, jurist Denisia Negrea, dr. Silviu Sana - toti fosti lideri/sefi ai structurii locale a Asociatiei "Cercetasii Muntilor" din Oradea.

Avand ca obiective completarea dezvoltării caracterului şi a personalităţii, trăirea idealului creştin si trăirea în comunitate, asociatia foloseste metoda de educatie pedagogica pe linia traditionala a formarii cercetasesti (non-mixtate) trasata de fondatorul lord Robert Baden Powell , adaptata pentru pastoratia tinerilor de catre Pr. Jacques Sevin.

Cercetasii Romani Uniti sunt prin statut o asociatia de laici a Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice ce functioneaza cu binecuvantarea Episcopului Greco-Catolic de Oradea, dr. Virgil Bercea. 
Conducerea este asigurata de un Consiliu Director (presedinte, secretar si director economic) si o Adunare Generala. La nivel local, "seful de grup" coordoneaza activitatile tuturor grupelor de varsta si este responsabil de functionarea intregului grup de cercetasi.

Grupele de varsta sunt: 
7-12 ani - lupisori (baieti), pui de lup (fetite)
12-17 ani - cercetasi (baieti), cercetase (fete)
17-23 ani - drumeti(baieti), calauze (fete)
activitatile se desfasora separat pentru baieti/fete.
La Oradea, exista un grup cu 4 unitati pedagogice: 1 trupa de cercetasi, 1 trupa de cercetase, 1 ceata de lupisori si 1 ceata de pui de lup. La Bucuresti functioneaza o filiala.


Au existat colaborari cu Asociatia "Cercetasii Muntilor", Asociatia scout "Don Orione" si cercetasii maghiari din Oradea la diferite evenimente organizate in cadrul Bisericii (intalniri nationale ale copiilor, tinerilor, intalniri diecezane etc.) sau cu caracter de voluntariat . 
Cele mai importante evenimente proprii sunt taberele de vara (4-10 zile) si de iarna (3-5 zile) organizate pe fiecare grupa de varsta.

Deviza cercetasilor romani uniti este "Totdeauna Gata”. Asociatia isi serbeaza patronul pe 23 aprilie - Sf. Gheorghe.

Conducerea este asigurata de lect. univ. dr. Ionut Mihai Popescu (Oradea) – Presedinte, ec. Monica Egri (Oradea) - Director economic, Silviu Sana (Oradea) - Secretar, Antoniu Suciu (Simleul Silvaniei) - Sef de grup.


informatii: dr. Silviu Sana - Secretar

Cuvinte Cercetasesti - Generalul Dragalina

$
0
0

Aparuta in anul 1919 in Biblioteca Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (seria B, No. 4), lucrarea "Cuvinte Cercetasesti" grupeaza articole si cuvantari ale lui Gheorghe Adamescu - istoric literar, bibliograf, autorul unor manuale de literatura din perioda interbelica si membru corespondent al Academiei Romane, totodata si membru in primul comitet central al Asociatiei "Cercetasii Romaniei", in calitate de director al Directiei Publicatiilor (1).

Am ales din aceasta lucrare ultimul material din cuprins, inchinat Generalului Ioan Dragalina, "un erou al timpului nostru". E bine de stiut ca generalul Dragalina a fost inainte de primul razboi mondial si comandantul sectiunii Prahova in cadrul Asociatiei "Cercetasii Romaniei" (1914-1936).

"Daca in adunarea cercetaseasca, cercetasii si conducatorii lor isi propun sa comemoreze pe unul dintre ai lor, figura celui pe care il plangem, dar il slavim azi, iese, prin marimea ei, din cadrul pe care nu i l-am putea pune, caci el este nu numai al cercetasiei, ci al armatei, al tarii, al neamului romanesc intreg.
Generalul Dragalina este un erou in intelesul deplin al cuvantului, mai mult, el este un simbol". [citeste aici tot articolul]



Alin Dimancescu


surse:
1 - O scoala de imputernicire. Cercetasii. Organizarea si starea actuala a cercetasiei,  Stabilimentul de Arte Grafice “Energia”, Bucuresti, 1916
2 - Gheorghe Adamescu, Cuvinte Cercetasesti, Biblioteca Asociatiei "Cercetasii Romaniei",  no.4, Bucuresti, 1919

vezi si alte titluri din Biblioteca Cercetasului

La Pasti

Cercetasii Romaniei dupa 1990 - traditie vs. impostura (ep. 1)

$
0
0

Pentru a intelege procesul reinfiintarii cercetasiei noastre (ca miscare) incepand cu anul 1990, va trebui sa avem o privire de ansamblu luand in calcul doi factori determinanti:

1. acapararea puterii in decembrie 1989 de catre fosta nomenclatura comunista, grupata in Frontul Salvării Nationale, care a uzitat de toate mijloacele pentru a-si conserva influenta la nivelul intregii societati in anul 1990 (vezi mai jos) si in perioada care va urma
-contra-manifestatia din 29 ianuarie, soldata cu devastarea sediilor partidelor istorice (prima minerida)
-simulacrul infiintarii unui parlament de tranzitie (Consiliul Provizoriu de Uniune Natională – CPUN) in care locurile erau detinute 50% de FSN si 50% de reprezentantii partidele nou infiintate (marea lor majoritate “sateliti” ai FSN-ului), astfel incat initiativele partidelor istorice (PNL, PNT-CD, PSD) au fost diluate 
-manipularea si invrajbirea unor clase sociale si categorii etnice
-organizarea primelor alegeri “libere” (20 mai 1990) prin blocarea accesului opozitiei la mijloacele de informare, discreditarea adversarilor politici, fraude masive la vot
-reprimarea prin violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, 13-15 iunie 1990 (a treia mineriada)

2. vidul creat prin disparitia organizatiilor comuniste de copii si tineret in decembrie 1989
-Organizatia de Pionieri (elevi cu varste intre 8 si 14 ani,  2.695.000 de membri in 1984)
-Uniunea Tineretului Comunist (UTC) (elevi, studenti si tineri cu varste intre 14  si 30 ani, 4.000.000 membri in 1988)


Decretul-Lege nr. 8 din 31 decembrie 1989 garanta dreptul la asociere pentru partide politice sau “organizatii obstesti”.

Primii care au demarat organizarea unei asociatii cercetasesti au fost chiar fostii comandanti si cercetasi, grupati in jurul liderului lor informal din perioada comunista, prof. Alexandru Daia, cercetas erou in primul razboi mondial si comandant de cohorta in perioada interbelica.

Pe 31.03.1990 s-a constituit “Asociatia Fostilor Cercetasi si Cercetase”, care a primit personalitate juridica pe 8 iunie 1990.

Membrii asociatiei erau:
a) cercetasi din primul razboi mondial (1916-1919)
b) cercetasi si cercetase din perioada 1919-1937
c) descendentii celor mentionati la pct. a) si b)
d) persoane propuse de un membru din cei prevazuti la pct. a) si b)
e) membri de onoare

[statutul din 1990]

[hotararea de acordare a personalitatii juridice]

Foarte important! Desi membrii fondatori si cei din prima formula de conducere (Alexandru Daia, Anton Constantinescu, Mireille Samboteanu, Margarita Ionescu Tutoveanu, Andrei Nadolu, Nicu Decusara, Victor Dobre, Romulus Sporea, Boris Baranovschi, Iulian Capatana, Iosefina Cheler, Ernest Verzea, Mihai Grigorescu etc.) erau fosti membri ai asociatiilor din anii 1914-1937 (Asociatia “Cercetasii Romaniei”, Asociatia “Cercetasele Romaniei”, “Cercetasia Romaniei” sau “Asociatia Cercetasilor din Rasboiul 1916-1919”), in acest prim statut nu se revendica continuitatea cu vreuna din fostele asociatii, prevaland buna masura si la nivel de titulatura: “Asociatia fostilor cercetasi si cercetase”. 
Exista insa toata deschiderea catre “tinerii cercetasi” si preocupare pentru a “tine legatura cu organizatiile similare din strainatate, precum si cu organizatiile cercetasiei mondiale”.


Cercetasia din anii 1914-1937 fusese patronata de Casa Regala a Romaniei. Regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea (si ca principe), principele Nicolae, principesa Ileana, fusesera figuri marcante care au sustinut destinul cercetasiei acelor ani, iar ultimul rege al Romaniei - Mihai I, fusese cercetas.

Incepand cu anul 1990, regele Mihai incepe tatonari pentru a vizita Romania (traia in exil dupa abdicarea fortata din 30 decembrie 1947). In decembrie 1990, desi primeste viza de intrare in tara, este intors de pe autostrada la Aeroportul Otopeni si expulzat. La prima vizita reusita (1992), in Bucuresti vor iesi in strada 1.000.000 de oameni pentru a-l saluta, un motiv suficient pentru ca regimul Iliescu sa-i interzica accesul in tara pentru 4 ani. Va reveni abia in 1996, la invitatia presedintelui Emil Constantinescu. 

Dupa disparitia organizatiilor comuniste pentru copii si tineret, cercetasia revenea firesc, ca o reluare a cursului intrerupt al istoriei. Spiritul ei democratic, dar si legatura simbolica cu Casa Regala se constituiau intr-o "amenintare" cu potential ridicat la adresa “democratiei originale”, pe care analistii puterii cripto-comuniste si cei din sfera serviciilor de informatii nereformate nu au ignorat-o.
Strategia acestora a urmarit:
1. crearea si sustinerea unei contraponderi la “Asociatia fostilor cercetasi si cercetase” printr-un efect de substitutie
2. fragmentarea zonei de ONG-uri pentru copii si tineret prin aglomerarea spatiului cu asociatii “satelit” cu reprezentativitate scazuta (model folosit la partidele politice si sindicate).

Astfel, demersul infiintarii unei alte asociatii cercetasesti va fi asumat de catre un artist plastic - Alexandru Nestorescu (care se va semna si Maldiny, in unele referiri aparand si von Maldiny) - emigrat cu putin timp inainte de revolutie in Canada si revenit in tara pentru a organiza cu operativitate o noua constructie, care capata personalitate juridica la 20.06.1990.

Asociatia condusa de acesta se va numi “Asociatia Cercetasilor din Romania” - ACER (o denumire generica, dovedind inca de la inceput intentia unei constructii unificatoare de tip FSN/CPUN, care se va transmite si in actiunile ulterioare). Din anul 1993 asociatia si-a schimbat numele in Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei.

Surpriza vine insa de la pretentia acestei noi asociatii de a se considera continuatoarea Asociatiei “Cercetasii Romaniei” din anii 1914-1937 (de care o lega doar obiectul de activitate - cercetasesie). Iar de aici pana la a se autointitula si prezenta public ca fiind vechea asociatie, "reinfiintata" in iunie 1990, nu a mai fost decat un pas.
Impostura pe care o va perpetua cu insistenta pana in prezent, inclusiv in fata autoritatilor statului roman.

Pe lista membrilor fondatori (exista un barem legal de 20 membri) ii gasim pe urmatorii:


Nici unul din ei nu are legatura directa cu vechii cercetasi. Sunt in general persoane din Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Scriitorilor, un arhitect, un cercetator IT, un reprezentant diaspora din SUA-Canada etc. In afara presedintelui, nici unul din ei nu va participa activ in asociatia nou creata.

Inchei acest prim episod cu o relatare din 16 septembrie 1990. Los Angeles Times prelua o cronica (Lucy Venning, Reuters) a renasterii miscarii cercetasesti in Europa de Est. Ultima interventie se referea la Romania. Alexandru Maldiny (aici fara Nestorescu) who represents the 150 Romanian scouts, said he could only admit members who came with a recommendation. "Otherwise, you don't know who you're dealing with."
Pericolul era, probabil, ca fara o recomandare bine verificata s-ar fi putut inscrie in “Asociatia Cercetasilor din Romania” chiar un cercetas adevarat din anii 1914-1937...

(va urma)


Alin Dimancescu

Viewing all 124 articles
Browse latest View live